NRC Group lahjoittaa vanhat työvaatteet Kazakstaniin

Yrityskaupasta ja brändimuutoksesta johtuen käyttämättömiä työvaatteita jäi suuri määrä tarpeettomaksi. Selvitystyön myötä työvaatteet päätyivät onneksi katopaikan sijasta hyvään käyttöön.

Jaa

Vuodenvaihteessa Suomen Punaisen Ristin avustuskuorman mukana lähtee yli tuhat kiloa työvaatteita Kazakstanin siirtotyöläisille. Kuormassa on pääasiassa käyttämättömiä työvaatteita kengistä paitoihin ja housuihin: kaikkea, mitä työmaalla tarvitaan.

– Yrityskaupan ja brändimuutoksen yhteydessä meillä jäi kaikenlaisia materiaaleja tarpeettomaksi, sillä väärällä logolla varustettuja tai vääränvärisiä vaatteita ei voi enää käyttää työmaalla. Pohdimme pitkään, mitä vaatteille voisi tehdä, kertoo NRC Groupin ympäristöpäällikkö Jukka Viitanen.

Vaatteiden hyötykäyttömahdollisuuksia materiaalina tai raaka-aineena selvitettiin laajasti. Turvallisuussyistä ratatyössä käytettävät vaatteet ovat palosuojattuja tai niissä on valokaarisuojaus, mikä tekee vaatteiden hyödyntämisen materiaalina vaikeaksi. Samasta syystä vaatteita ei voinut polttaa energiajätteenä, vaan ne olisivat päätyneet kaatopaikalle. Helpoin ratkaisu olisikin ollut tilata jätelava, mutta se tuntui kaikkien kannalta huonoimmalta vaihtoehdolta.

– Suomessa ei ole laajalti mahdollisuuksia työvaatteiden kierrätykseen. Toki työvaatteiden valmistajat tarjoavat palveluja, mutta yleensä silloin pitäisi olla heidän toimitusketjussaan. Meidän vaatteemme olivat sekalaisesti eri toimittajilta hankittuja vaatteita, joten ne eivät olleet kovin haluttua tavaraa, Viitanen toteaa.

Apua saman työn tekijöille

Käyttötarkoitus vaatteille löydettiin, kun ympäristön lisäksi otettiin mukaan sosiaalinen näkökulma. Vastuullisuus on yksi NRC Groupin tärkeimmistä arvoista, ja se koskee niin ympäristöä, laatua kuin työntekijöiden turvallisuutta ja hyvinvointia.

– Mietimme, pystyisimmekö tekemään ympäristön lisäksi yhteiskunnalle jotain hyvää. Olimme yhteydessä SPR:ään, ja heidän kauttaan vaatteet saatiin kiertoon ja hyvään käyttöön Kazakstaniin, Viitanen kertoo.

SPR:llä on Kazakstanissa paikallisen Punaisen Puolikuun kanssa yhteistyöhanke siirtotyöläisten auttamiseksi. Maassa on valtavan suuret tuloerot ja siirtotyöläiset ovat usein heikossa asemassa. Lainsäädäntö ei edellytä työnantajaa tarjoamaan työntekijälle suojavaatteita, joten monet erilaisilla työmailla työskentelevät siirtotyöläiset ovat huonosti varustautuneita.

– Olen todella innoissani, että vaatteet saadaan lähtemään Kazakstaniin. Uskomme, että vaatteet tulevat SPR:n kautta parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön. Voimme hienolla tavalla auttaa siellä ihmisiä, jotka tekevät samaa työtä kuin me täällä, mutta joilla ei ole samoja edellytyksiä työn turvalliseen tekemiseen, jatkaa Viitanen.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija ja työnohjaaja Tanja Lumme-Lahti on iloinen lahjoituksesta. - NRC Groupin työvaatteet ovat merkittävä lahjoitus SPR:n vaateavustustoiminnalle. Tällaisen lahjoituksen kautta SPR:n kansainvälisellä vaateavulla on mahdollisuus auttaa kaiken heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä Kazakstanissa, hän sanoo.

Lue lisää vastuullisuudesta

Jukka Viitanen

Head of Sustainability